19 Ekim 2015

Tanım

"Ben, büyük ve kalabalık bir yere -hatta küçük bir taşra kasabasının tenha lokantasına- girildiğinde, gözlerine dikkat edilmezse fark edilmeyecek özelliksiz insanlardan biriyim. Gözlerimin de üstünde durulmaya değer pek bir özelliği yok. Ama birkaç kişi -hele önemsediğim bir arkadaşım- bana, aydınlık baktığımı söylediler. 
Taşra kasabası dediğim, bizim ilçe. Böyle yerlerin lokantalarını yolculuk etmiş herkes az çok bilir. Ya çakıllı bahçesinde, ya da kapalı kısımda mutlaka bir havuz vardır; albenisiz, çirkin bir havuz. Sonra duvarlarındaki bin çeşit resim -dünya güzeli kızdan futbolcu fotorafına kadar- geliyor aklıma. Bizimkinde garip bir horoz dövüşü resmi unutulamaz.
Dilimizin sözlüğü İLÇE'yi, "yönetim bakımından yurt bölümlenmesinde ilden sonra gelen bölüm..." diye tanımlıyor. Sözlüklerin hayata bu denli yabancı kaldığı başka bir tanım düşünemiyorum."
--Selim İleri, Yaşarken ve Ölürken, 1981,

Oldukça geç tanışmışım Selim İleri ile. Buna üzüldüm ilk başta bu harika kitabını okuduğumda. Söylediklerini çok önce duymuş, anlamış ve kendimle yoğurmuş olmayı dilerdim açıkçası. Zeki bir kurgu anlayışı, kelimelerden ödün vermeyen fakat gereksiz, süs ya da ne menem adına ise fazla kelimelerle karışmamış, leziz, insanın ruhunu açan, genişleten ve gözlerini daha iyilerine, daha ilerilere baktıran bir anlatımı var. Sevdim, çok sevdim. 

8 yorum:

  1. Edebiyat okumuş olmama rağmen hiç Selim İleri kitabı okumamıştım, bu yazınla çok merak ettim, alacağım inşallah. Sevgiler ❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavsiye ederim. Türk edebiyatı için çok önemli bir figür olduğunu düşünüyorum.
      Selamlar,

      Sil
  2. selim ileri birde duruşuyla insanlığa güven verse,bu şöylede denebilir

    "göze alırsanız eğer kırılır dağılır aynadan
    sandığınız resimler
    sözcükler kalır geriye
    cam kırıklarına saklanmış
    az ışıklı odalarda sözcükler"

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama olmaz ki, şiirimi çalmışsın:)
      İnsanın kendine güven vermesi öncelikli diye düşünüyorum. Bazen hiç kötülük yapmamak da büyük bir iyiliktir insanlar için ki, kişisel hayatını biliyorum diyemem, sen öyle dedin diye böyle yazdım. Ben yazdıklarını sevdim.

      Sil
  3. Ben de hiç okumadım bu tontoş amcayı.

    YanıtlaSil
  4. Hep duyarim, hic okumak ismet olmadi. Aklimda bulunsun birdaha TR'de kitap aldigimda..tesekkürler.

    YanıtlaSil