25 Ekim 2015

Geleceği Kime Bırakıyoruz, ya da Umurumuzda mı?

"Bir çocuğun çıkaramadığı ses olmak zorundayız!"

"Çocuklar bizim geleceğimiz değil, bugünümüzdür. Onlar için bir şey yapacaksak ötelediğimiz gelecekte değil, soumluluğunu aldığımız, yaşadığımız bugünümüzde yapıyor olmalıyız.
2014 yılında 627 çocuk, ihmaller sonucu yaşamını yitirmiştir."   Bu notum geçen yılki şuradaki yazımdan. 

Gündem Çocuk derneğinin 2015 yılı raporuna göre 2015 yılında 875 çocuk  ihmaller sonucu yaşamını yitirmiştir. 
Derneğin notlarından bazı alıntılar; 

"Bugün Çocuğun Yaşam Hakkı Raporu’nun 5.’sini sizlerle paylaşıyoruz. Her yıl bu raporu hazırlarken ulaşabildiğimiz yaşam hakkı ihlalleri sayısının elbette ki azalacağını umarken, 2015 yılında ne yazık ki ölen çocuk sayısının azalmayacağını biliyorduk. 2015 yılı Türkiye için çok fazla ölümün yaşandığı, çocuğun yok sayıldığı ve çocuğun insan hakları ihlalleri açısından geriye düşülen bir yıl oldu… Nazım Hikmet’in dediği gibi; 2015 yılında dünya; bir önceki yıla göre; “daha çok adaletsiz daha çok zorba oldu…Bu yıl; 5 yılın en çok çocuk ölümlerinin olduğu yıl…

Raporun tamamına, tek tek çocukların hikayelerine ulaşmak için Çocuğun Yaşam Hakkı İhlal Verileri-2015, derneğin diğer  haberlerine ulaşmak için buraya lütfen. 

14 yorum:

  1. Bizim ülkemiz ne yazık ki çocuklar, hayvanlar ve ağaçlar için bir cehennemden farksız... Aslında düşündüm de, kadınlar için de öyle. Hatta genel olarak ifade edersem, iyi insanlar için de öyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen katılıyorum söz... Çok uzun yollarımız var daha daha iyi bir ülke olabilmemiz için, tabii doğru yolda isek, ama değiliz. Umarım dönebiliriz kısa sapaktan.
      Sevgiler,

      Sil
  2. İnsan vasfımızın gerektirdiği özellikleri kaybettikçe ......
    Yapıyoruz yapıyoruz uslanmıyoruz , durduramıyoruz , çare olamıyoruz ....
    Akşam akşam iyice sinir yapmayayım ...
    Emeğine sağlık canım

    YanıtlaSil
  3. Ahh o cocuklarimiz.... Bazi acimasiz, sapik ve vicdansiz büyüklerinin elinden neler neler ceken o masum cocuklarimiz. Onlara neler ettiklerini bir bilseler...:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ayşe, teşekkür ederim. Biz büyüklerin zalimliği çok..

      Sil
  4. Çocuklar... Onlar her şeyin en iyisine layık.

    Bugün yaşadığım hayatın karşısında eğiliyorsam her şey çocukların yüzündeki cennetin hatrınadır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel ifade etmişsiniz Fatih; bence de cennet çocukların yüzündedir...
      Selamlar,

      Sil
  5. Lice nusaybin sur vs vs bir çok şehri tankla topla yakıp yıkan bi devlet çocuğamı değer versin,ölme eşşeğim ölme

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru... ki orada da ezdi geçti çocukların ruhunu, oyuncaklarını, anılarını, mahallerini ve kendilerini..

      Sil
  6. Nasıl bu hale geldik bilmiyorum. Asıl korkutucu olan yaşananların duyduklarımızdan daha çok olması. Ve ben çocuklar kadar hayvanlara da acıyorum bu ülkede, kadınlara da...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru bak bu da; yaşanılanlar duyulanlardan daha fazla. Ve aslında hepimize yazık oluyor, olacak da...
      Selamlar,

      Sil
  7. Sevgili Aze, ateşinsesi adlı PKK'lı şahsa katılman dolayısıyla, sana teessüflerimi ileterek takibini bırakıyorum. Bir şehit yakını olarak, sana yakıştıramadığımı da ekliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlgili blog yetkilisi; yorumunuzu epeyce bir düşündüm. Böyle bir ithamı ve yakıştıramamayı dikkate almak istemedim açıkçası. Fakat cevap; blog ortamının doğasına daha uygun olacaktı. Bahsettiğiniz kişiyi tanımıyorum ne olduğunu ya da olmadığını bilmiyorum. Açıkçası beni de ilgilendirmiyor. Ben şuna inanıyorum: "Sizin düşüncelerinize katılmasam da onları söyleme hakkınızı hayatımın sonuna kadar savunacağım" (Voltaire) Sanırım tekrar etmem gerekiyor: Yukarıda bahsedilen yazıda çocuklardan ve onların yaşama hakkından ve büyüklerce korunma hakkında bahsediliyor. Yorum da ona dairdir.
      Benim kendime yakıştırdığım; mümkün olduğunca onların sessizliğinin sesi olabilmeye çalışmaktır. Gerisinden ne anladığınız sizin fikrinizdir.
      Güle güle.

      Sil