28 Ekim 2015

Fayda-Maliyet

Sayın Yeğen ile Ankara kitap fuarına gitmiştik, epey oldu. İlgili bağlantıda gördüğünüz üzere hakkımda atıp tutmuş. Eh, ben de buradan cevap hakkımı kullanayım dedim. Geç olsun güç olmasın.

Daha fuarı gezmeden ben, hiç ucuz değil fuar diye diye karşıladı beni. Neden, çünkü o ben gelmeden birkaç kez tavaf etmişti yayınevlerini. Evet, kitap fuarının iştah açıcı seviyelerde ucuz olmadığı doğruydu. Lakin a dostlar, ucuz dediğiniz nedir? İkinci köprünün altındaki Lacivert adlı restoranda, hiç gitmedim, duyduğum en sonki bir bardak çay fiyatı 6 TL. Bizim yan taraftaki, ismini vermiyorum, restoranda bir tas çorba 15 TL, -geleneksel Antep çorbası-. İkisini de tüketmeniz 5 dakika ortalama. Elbet her yer bir değil. Eminönü'nde balık ekmek, epeydir yemedim, 7-8 TL'dir herhalde. Kadıköy'deki yol üstü büfelerde 3 TL'ye yarım ekmek tavuk döner yeniyordu diye hatırlıyorum. Sonuçta karnın doydu mu, doydu. Bakınız hiç Ankara örneğim yok, çünkü bilmiyorum. Yargıcı'da bir yazlık elbise şimdilerde 250 TL'den aşağı değildir herhalde. Kemal Tanca'nın vitrininde 699 TL'ye ayakkabı gördüm, 899'dan inmişti. Bu kadarı bence de çüş! Kız kardeşimden biliyorum, bir ayakkabıyı kıymetli madenden yapmadıkça en iyi deriden ortalama 100 TL'ye imal edersiniz, gerisi AVM, orası burası parası. Velhasılı diyeceğim; pahalılık nedir ki?

Gelelim kitaplara, doğrudur; çok okumak istiyoruz: dergiler, şiirler, romanlar, incelemeler, denemeler, diyet kitapları, yemek kitapları, çocuk kitapları, boyama kitapları, hatta bezden kitaplar bile var çocuklara, onları da alıp okur gibi yapmak istiyoruz... Hepsini, hangi birini alalım. Fakat sanki her aldığımızı okuyoruz, her okuduğumuz satın aldıklarımız sanki. Yetmiş-seksen sayfalık bir roman düşünelim. Düşünelim; yazarı en az bir yılda yazmış olmalı, yani hiç yazmasamda öyle tahmin ediyorum. Böyle bir emek ortalama 15-20 TL'ye satılır. Bence, evet. Orhan Pamuk öyleydi geçen ay mesela. Diyelim pahalı demedik aldık. Bir bakalım; sen okuyabilirsin, çekilişe çıkarırsın ben okuyabilirim, aha! bak ucuz kitap der, Yeğen'e veririm o okur. Yeğen kardeşine verir, kardeşi bir kaç ay okumaz. Yazın plajda okuyacağım der, okur da. Plajda unutmaz geri getirir arkadaşına verir. Arkadaşı eşine. Eşi yan komşuya. yan komşu, bu ne be!, böyle roman mı olur, der, halk kütüphanesine bırakıverir. Oradan kim alır, o kadarını bilmiyorum. Pahalı dediğiniz kitap kaç kişiye yoldaşlık etti saydınız herhalde. O kadar satırı boşuna okumadığınızı düşünüyorum!

Gelelim fuar meselesine; efendim fuarlar bir malın ucuz satıldığı, satılması gerektiği yerler değildir. Bir veya birkaç ürünün üreticisi belli zamanlarda bir araya gelerek ilgili ürünle ilgili yenilikleri göstermek isterler. Tüketiciler gelsinler görsünler tanışsınlar gibi. Ayakkabı, tekne, araba fuarı gibi. Yeni ürünler, modeller, trendler tanıtılır. Bazı ürünler piyasaya çıkmak için fuarları bekler. Teamül olarak da fuarlarda hem tüketici çekmek hem fuara canlılık getirmek için çeşitli indirimler, paketler sunulur. Ucuz olması gerekmez ama genelde ucuz olur. Belki de beklenti-haz meselesine odaklanmalıyız. Biri ne kadar düşükse diğeri o kadar yükselebiliyor...
Özetle, bence pahalı değildi fuar. Bence dediğime bakmayın,  pahalı filan değildi.

14 yorum:

  1. Fuara girip onca yayınevi,onca kitap,yazar ve okuyucuyu görmek beni mutlu ediyor. Bunu internet sitesinde yaşayamıyorum :)

    YanıtlaSil
  2. :) günaydın, doğru söze ne denir! Hiç bir şey:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Altı ay olmuş, fuarı unutmuştum bile. Tek aklımda kalan, kitapların biraz pahalı oluşuydu. :))
      Sevgiler...

      Sil
    2. Dedim ben, geç olsun güç olmasın.

      Sil
  3. Bu fuarlar konusunda sonuç şu o vakit:demek ki neymiş efenim bizim millet hegel'i anlamayı bırak okumuyormuş bile

    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah allah, niyeymiş efemdim o, pahalı değil, alınıp okunabilir diyoruz ya:-)

      Sil
  4. Yazının bir çok yerinde size hak verdim.Ancak fuarlarda benim de ucuzluk beklediğim doğrudur :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :-) Aslında fuarlar pahalı oluyor, olsun da, değil tartışmanın ana sorunu. Ben genel olarak kitap fiyatlarının yüksek olmadığını düşünüyorum. :-)) Ama ucuz olsa da olur tabii..

      Sil
  5. tek bir kelimesini değiştirmeden altına imzamı atabilirim! olay ille de kitaba sahip olmaksa para hesabı yapılabilir belki. ama olay okumaksa, gerçekten çeşit çeşit yolu var bunun. sen de yazmışsın zaten, sınırsız bir döngüye sokabiliriz-sadece kitapları değil birçok farklı şeyi de. ben para verip türkçe kitap almayalı yıllar oldu. eşin dostun önerilerini, eşin dostun kitaplarını okuyup geri veriyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Ege :-)
      Eşyalar içinde bu tür döngüler yaygınlaşıyor galiba. Ben bir kaç yıldır az ile yetinmenin güzelliğini yaşıyorum. Tuhaf, zaman zaman ay şunlarda şöyle lurada olsaydı diyorum ama sigarayı bıraktıktan sonra ara da sizi yoklaması gibi, gelip geçiyor.
      Yüklerden kurtulmalu, zaten yeterince manevi yükümüz var.
      Sevgiler,

      Sil
  6. Merhaba;
    Eskiden kitap fuarları en keyifli ve indirimli kitap alımlarının , tanıtımlarının olduğu yerlerdi ... Ancak çok uzun süredir insanlara gidip gelmeleri bile işkenceli hale gelmiş curcuna panayırı oldu neredeyse .... Beklediğin yazar bile saatlerce trafiğe takılıyor ve gelemiyor , ne o sen ondan önce sabah gittin ki o gelecek diye ...
    Artık indirimli ürünlerin takibi gibi kitapların da indirimli zamanları bekleniyor farklı yerlerde ...
    Fuara gitmeyelim mi artık ... Kastım bu değil ama olası sonuç ve olayları bilerek kendimizi şartlandırmadan anın keyfini çıkaralım . Demem o ...
    Varsın kalabalık olsun , varsın , pahalı olsun , varsın da trafik olmasın :)
    Kitapların bir arada kokusu yeter ;)
    Sevgiyle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepsine katılıyorum:-) Ben kitap fuarının Tüyap, Beyoplu zamanınıhatırlıyorum İstanbuL'da. Çok keyfiliydi. Şehrin ortasında, kitap hiç okumayanın bile bile yolun üstü uğrayayım diyebileceği bir bnokta. Şehir merkezinin dışında tutulması, çok zorlama oldu.İstanbul yol gidiş geliş açısından zaten çok zorluyor, kültürün bu kadar uzakta olması çok can sıkıcı. Dediğin gibi indirimli kitap zaten bulunuyor istenince, fuarın yeri başka...
      Sevgiler,

      Sil
  7. TV'de birseyler izlemekle, tiyatroya gitmek arasindaki fark gibi gelir bana da fuarlar hep. Didemika'nin dedigi gibi, o kitaplari bir arada canli canli görmek, dokunmak, onlarin kokusu bile yeter:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görüşemedik epeydir:-)
      İyisindir umarım Ayşe.
      Sevgiler,

      Sil