02 Haziran 2014

Anlatı Yönetimi; Betimleme

Diyalog okuyucu hikayenin içine sokarken, daha gerçek kılarken  hikayeyi, betimleme tam tersini yapar. Bir an uzaklaştırır. Tasvir, yazarın biraz kendini gösterdiği alandır. Bakınız! ben iyi bir yazarım dediği yerdir. Yer, zaman, hava, kişi, edim her şey betimlenebilir. (Benim en zor yaptığım şeydir. Eğer iyi yazar iyi betimleme yapabilen ise ben neredeyse iyi bir yazan olamayacağıma eminim. Bir şeyi tarife başladığımda sıkılırım, kelime bulamam, benzer kelimeler aklıma gelmez sanki bir şeyin tek bir adı varmış gibi tek onu hatırlar, "anlayın işte canım!" diyesim gelir.) Aslında asıl ustalık gerektiren şey hem hikayeyi anlatıp hem tasvir yapabilmektir. Tomris Uyar yazarken betimlediği yerleri gidip görmesi gerektiğini, ancak o zaman tarif edebileceğini söylermiş. (Nasıl, ne kadar mümkün kılmış bilmem ama ilginçmiş.) Bazı şeylerin kendisini betimleyerek, bazı şeylerinde etkisini betimleyerek tasvir edebilirsiniz. İkincisi daha etkili olacaktır. Bazı şeylerin tersini söyleyerek ya da. (Dersteki örneği not almamışım, hatırlamıyorum da.) Bu şekilde hikayeden de kopulmayabilir. – HayatBilgisi Atölyesi notları. –

Geçen haftanın ödev eleştirisi; yeni bir şey yazmayıp eski notlarımdan getirdiğimi itiraf ettim, azarımı da işittim. Hikayenin ritmi fena değil, zaman geçişleri iyi. Dilbilgisine dikkat etmelisin dendi; kişi zamirleri büyük harfle başlamaz, bazı cümlelerin zaman kipi bitişleri hatalı vs. Hepsi bildiğim şeyler olduğu için mutluyum.

Ödev: Gündelik bir edim her yönüyle betimlenecek. Yapılan edim, iş, hareketi betimleyeceksiniz. (Zor geldi vallahi, korktuğumdan daha zor geldi hatta. Hayırlısı bakalım. Ev, ağaç, kuş, böcek deseydi, üç elma koy ortaya çiz deseydi, ne olurdu sanki!)

not: Nereden çıktı bu yazılar derseniz; işte burası.

2 yorum:

  1. Aze, betimleme önemliymiş yani. Gidip görmek gerekir mi bilemiyorum ama. Sonuçta yarattığımız dünya bizim eserimiz ve saksıyı nereye koymak istersem oraya koyabilmem gerekmez mi?

    YanıtlaSil
  2. Güzel söylemişsin bence :-)
    Evet, saksıyı nereye istersek oraya koyabiliriz bence de. Yeter ki nereye koyduğumuzu iyice anlatabilelim...
    Sevgiler,

    YanıtlaSil