01 Ocak 2020

2020-1

İyi başlamadı bu sene. Hiç hem de. Ne hissettiğimi bile bilmiyorum. Koca bir boşluk? Ya da koca bir taş bir yerlerime oturtulmuş, kıpırdatmıyor beni. Olan biten de ne ki? Hiç... İnsanlık hallerinden biri, o kadar. Benim de dahil olduğum hatta. Minority Report filminin finalini bilir misiniz? Seçebilmeyi anlatır. Bu kadar kaotik, manipülatif, insanın kendi olmayı ve kendini bilmeyi ölüp gitmeden öğrenmesinin neredeyse imkansız olduğu hayat şartlarında, "seçmek" ne mümkünse onu anlatır işte. Oğlunu öldüren katille karşı karşıya gelen bir baba, ne yapacağını seçeceği andadır.
Karşısındaki katildir. Ve eğer onu öldürürse kendisi de katil olacaktır. Herkes kendi yaptığından sorumludur. Bundan sonrasında olaylara göre söylenecek çok şey olabilir, biliyorum. Seçimlerimiz ne kadar manipülatif olursa olsun bizim seçimimiz midir, değil midir? Belki budur durup düşüneceğimiz. Bilmiyorum. Belki bunun tek bir doğrusu yok. Hayatı tek bir doğru üzerinden yaşamaya çalışmak bizi, hayatın kendisinden uzaklaştıran robotlara çevirir belki. Bildiğim; içimde neresinden baksam tutamadığım, tutunamadığım bir şeyler olduğu. Ve o kadar çok işim var ki yapacak... Ve parmaklarım o kadar ağır ki... Dünya hep dönüyor. Çok merak ediyorum, ne olursa duracak bu dünya...

17 yorum:

  1. Dünya durmasın , umutlar hiç tükenmesin
    Sevgiyle

    YanıtlaSil
  2. Daha demin yazdım kendimi tekrar edeceğim ama istiyorum bu kusuru.
    Çünkü iyi başlamak ve dahi iyi gitmek zorunda da değil. Eldeki veriler bunlar ve bu şekliyle yaratabildiklerim bunlar demek lazım bazen. Zorlamakla mutluluk olmuyor, o kendiliğinden geliyor, bilirsiniz mutlaka...
    Ve dünyanın durduğu anlar var. Kim iddia edebilir, bir sevinç, bir heyecan, aşk, umut, şans... Bazen alınan bir nefes, huzurla. Ama zorlama değil, kendinden.

    YanıtlaSil
  3. Değildi elbet.
    Dünyanın durduğu anlar konusunda haklısınız. Unutmuşum ben, sevindim, hatırlatmanıza teşekkür ederim.
    .
    Sosyal bilimlerle ilgili yorumunuza daha sonra yanıt vereceğim. (doğrudan bir referansım yok ama derslerde hocalarla, bir de birinin çok net dediğini hatırlıyorum ama hatırlamadan direkt yazmıştım. ) Kısa zamanda yazacağım umarım.

    YanıtlaSil
  4. Takvimler yeni bir yıla geçtiğimizi söylüyor diye öyle yapmak zorunda değiliz. Yıl beklesin, sen kendini iyi hissedince gir yeni yıla. Biz burdayız, biz de bekleriz :) Yaz, çiz, oku ya da sadece durdur kendi zamanını. Sonra yeniden dönsün dünya. Umarım bir an önce daha iyi hissedersin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendi yeni yılımı yaratma fikrini sevdim Manxcat:-) Teşekkür ederim. Daha iyi hissediyorum tabii ki. Her şey geçiyor, güzellikler bile:-)

      Sil
    2. Daha iyi hissetmene sevindim :)

      Sil
  5. Dünya durmayacak da biz duracağız günün birinde. O zamana kadar en güzelini yaşayabilmek dileğiyle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekçiliğin beni bir kendime getirdi Handan. Çok doğru. Dünyanın bir gün bir şekilde durması gerektiği kibrini bir an önce bir kenara bırakmamız gerek... Durmak bizim için:-)

      Sil
  6. Bazen öyle Aze. Yaşamak anlamsızca debelenmek, bir sürü yükü ah of demeden taşımaya çalışmak gibi..Sonra işte bir demet nergis, iyi demlenmiş bir çay, yeni bir kitap, bir dost sesi ansızın..İnişler-çıkışlar.Muhabbetle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nergisi de nasıl severim. Yorumu okuduğum an kokusu burnuma geldi Sevgili Günlük, çok teşekkür ederim ve o an iyi geldi. Sevgiler,

      Sil
  7. Yeni yılda mutlu neşeli anların çok çok olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin için de öyle olsun Şahin... İyi seneler..

      Sil
  8. Kıyamete gidiyoruz da işte oyalanıp unutma numarası yapiyoruz. Yine de "carpe diem"

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevmiyorum bu sözü ben ya:-) "Carpe Diem" Ama gereksiz düşündüğümü de kabul ediyorum. Sadece yaşamak gerekiyor. Öylece, yaşamak...

      Sil
    2. Ben de oldum olası gıcık oluyorum "carpe diem" sözüne, daha doğrusu o sözcüklere. Ama benzer anlamları olan "Stay in the moment" ve "Keep Calm n' Go on" sözlerini seviyorum. Belki sen de seversin bunları :)

      Sil
    3. Teşekkürler Manxcat:-)

      Sil