08 Ocak 2020

Ne olur?

Geçmiş bugünü ele geçirince geleceğe ne olur?

7 yorum:

  1. Yok olur. Geçmişte yaşaya yaşaya bugünü yaşamazsan, yarın da geçmişin aynısı olur. Dün ne oldu diye hiç bakmamak lazım. Öyle geçmişe bakıp ders almak falan da yalan bence. Geçenlerde DBE'nin dediği gibi "Yaşanacak tek gün/gece var, o da bugün / bu gece!"

    YanıtlaSil
  2. Gelecek diye bir şey kalmaz.

    YanıtlaSil
  3. Gelecek olmaz. Çünkü gelecek de kökünde geçmişi arar, bulamadığı geçmiş onu yoğuramaz.

    YanıtlaSil
  4. 242 kişi ile anket yapıp 3 kişiden yanıt aldığımızı, pozitivist bilime göre de geçmiş bugünü ele geçirirse geleceğin olmayabileceği düşüncesinde hemen herkesin hem fikir olduğunu söyleyebilir miyiz sayın "dostlar, Romalılar, vatandaşlar":-)
    Hayır tabii ki amacım haber vermeden sizleri bilimsel bir çalışmanın içine çekmek değildi. Şimdi öyle aklıma geldi bu hoşluk.
    Çok tartışma götürür bir yanı yok gibi lafın. Fakat gibi'ye takılırsak, gelecek her zaman vardır da diyemez miyiz? İsterse geçmişin hatıralarıyla, ister ne getireceğini bilmediğimiz zamanla kaplayalım gelecek her zaman olacaktır zaman var oldukça. Hani, 21 Aralık'taki film notu yazımda yazmıştım ya,
    "Gelecek hakkında bildiğimiz tek şey farklı olacağıdır. Belki de korktuğumuz tek şey geleceğin aynı olmasıdır. Bu yüzden değişiklikleri kutlamalıyız." Bu sözü biraz evirirsek; geçmişin ele geçirdiği bugünümüzle geleceğin bilinmezliğinden korunamaz mıyız?
    .
    Cümleyi ilk yazdığımda şimdiki yazdıklarımı düşünerek yazmadım açıkçası, fakat bakın aklın akılla tartışması ne güzel açılımlara getirdi bizleri.
    Teşekkürler siz okuyup yazanlar:-)

    YanıtlaSil
  5. Gelecek gelecektir. Geleceğe ne olabilir ki?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :-) Gülümsetti Profösör. Bazı coğrafyalarda gelecek uzun sürer ama:-)

      Sil