12 Ocak 2020

İnsanın Arayışı

Ben Marquez'in Yüzyıllık Yalnızlık kitabını okuyup son sayfayı çevirdiğimde şöyle dediğimi çok iyi hatırlıyorum; neydi bu şimdi? Ne demek istediğimi Azrailliyle karşılaşmış ölümlünün hayatına dönüp "bitti mi yani şimdi" şaşkınlığıyla eş değer anlayın siz. Buna rağmen bir daha okumak istemiyorum. 

11 yorum:

  1. Ben bitiremedim o kitabı. Ömrü hayatımda bitirmeden bıraktığım 4 kitaptan birisi o kitap.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. E oluyor öyle bazı kitaplarla. Ya da belki zamanı gelmemiştir okumanın.:-)

      Sil
  2. malesef ben de bitiremedim..
    okudukca sulanan gozler, ucusan harfler vs
    'yaslandiginizi anladiginiz anlar' ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben çok önce okumuştum. O zamanlar yaşlandığımı düşünmüyordum:-)

      Sil
  3. Bazen bir kitap bir cümleyle hayatı özetleyiverir. Sonradan müslüman olan Ian Dallas isimli bir ingiliz müslüman yazar; "Kalp kalbi bulur." cümlesiyle kitabın ne demek istediğini bize kısaca özetleyivermiş. Elbette bir arayış sonucu insan aradığını bulacaktır. Aramadan bulunan şey ne ki!.. Abdülkadir Essufi'nin yazmış olduğu kitabın adı "Gariplerin kitabı" adlı eseri bende çok hoş bir iz bırakmıştı. Kalp kalbi bulur cümleis gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilmiyorum Profösör. Hayatı bir cümlenin özetleyebileceğini sanmıyorum da açıkçası. Hayatı özetleyecek tek cümle bana göre: Hayat'dır. Yüzyıllık Yalnızlık romanı için de ben: O kadar yalan ki daha gerçeği yok hayat gibi, derim soran olursa...
      İnsanın arayışının ise kabul edilesi doğası gereği bitmeyeceğini düşünüyorum.

      Sil
  4. Marquez büyük bir deha. Açıkçası kitaplarına elim gitmedi değil hatta okudum da birkaçını zevkle. Ancak kader mi belki de bilemem bir şekilde bitiremedim yüzyıllık yalnızlık kitabını. O’nu anlamak her babayiğidin harcı değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam Fatoş, okumayanlar olabilirdi tabii de başlayıp bırakalacağını düşünmezdim bu romanın. Bana göre su gibi bir şeydi benim için.
      Marquez gerçekten öyle. Sanki bir alfabenin sahip olduğu yüzlerce olasılıktan en mükemmel ihtimali bir araya getiriyor, olabilecek en iyi cümleyi kuruyor. Yazdığının içeriğinden çok nasıl yazdığı beni çok etkiliyor ilk başta. Sevgiler.

      Sil
    2. Selam Aze. Haklısın aslında ancak bir arkadaşıma misafirdim ve onun kütüphanesinde idi roman. Okudum bir elli sayfaya yakın ancak sonra bıraktım yerine. Bu seneki okumalarım arasında olacak umarım. Dediğin gibi ‘büyülü’ bir tarzı var yazarın. Sevgiler.

      Sil