05 Mart 2017

Turnalar Göçer

telli turna
Turnalar göçmen kuşlardır. Benekli akbabalardan sonra en yüksekten uçabilen ikinci tür olmakla birlikte, akbabaların her türü göç etmediği için onları sayılmıyor ve böylelikle Turnalar, şimdilik, uzun süre uçarak Himalayaları aşan tek kuş cinsi kabul ediliyor.

Göç sırasında, kartal gibi tehlikeli dağ yırtıcılarından kaçınmak için Himalayalar'ın üstünde uçmak zorunda kalıyorlarmış. Alçakta kalan bir telli turnaya neler olabileceğini görmek istiyorsanız burada. Sessizce Hindistan'a ulaşanları izlemek istiyorsanız burada.  Hindistan köylerinin onları nasıl kutsal bir misafir olarak karşıladıklarını ve beslediklerini görmek istiyorsanız burada.  Uçan Kaz Morton ve arkadaşı Nils'i unuttuğumu sanıyorsanız, hayır unutmadım.

Hint kazları olarak bilinen başlıklı kazlar da en yüksekten uçabilen üçüncü kuş türü. O sayede o çizgi filmde bütün dünyayı gezdi Nils. Yalnız kazlar çok uzun süre yukarda kalamıyorlar, sekiz saat kadar, bu nedenle Nils ve arkadaşları sık sık aşağıda mola verip başlarını derde sokuyorlardı. Doğa hayvanlara insanların ondan aldıklarından kalanını veriyor ne yazık; az ve zor olanlarını. Mesela, kazların Himalayaların etrafından değil de neden üzerinden uçtuğuna çok anlam verilemiyor. Bu konudaki bir hipotez, kuşların milyonlarca yıl boyunca dağların şimdiki yüksekliklerine gelmeden önce, o güzergahı göç yolu olarak seçmiş olmaları, buna göre evrimleşmeleri. fotolar kaynakyazılar kaynak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder