09 Ekim 2016

Anı Anıyı Söker mi?

Bir anının kalbimize kazıdığı izi daha "büyük" bir anı değiştirebilir mi? Ya da nasıl? Bu şarkının anısını henüz bir şey değiştirmedi bende. Sanırım da kapandı artık kapısı. Ortaokulda tarihim çok iyiydi ve tarih dersini çok severdim. On üç on dört yaşlarımda Nihavend makamındaki bu şarkıyı tarih hocamızın udu eşliğinde derste söylerdim. O çok güzel çalardı ben de fena değildim galiba. Bu şarkıda değil ama başka şarkılarda lise bölümünden ablalar beni dinlemeye gelirdi sınıfa. Yine de bütün ortaokul dersleri arasında en çok hatırladığım Mercidabık savaşının sonuçları ve Malazgirt savaşının 1071'de olduğudur. Öğretmenim beni çok sevdiği için ben de onu üzmek istemez, tarihe çok çalışırdım. Bunun testini geçtiğimiz kış yeğenimle yaptık. Ödevlerini yapmayan yedinci sınıftaki kuzenine; "neden yapmıyorsun abla, sen öğretmenini sevmiyor musun", diyordu. Kendisi birinci sınıfta. Demek ki insanı güdüleyen korku değil sevgi en başta. Korktuğumuzdan kaçmaya çalışmayı düşünürüz, sevdiğimizi ise yakın tutmayı. Diyeceğim şu ki; her ne yapılıyorsa kiminle, nerede, ne zaman, ona bağlanan her şey orada kalıyor. Bu şarkıyı her dinlediğimde; tarih hocamız, hiç çocuğunun olmadığı, bir çocuğu olmasını çok istediği, dolaşan dedikoduya göre on yıllık evli olduğu, karısının onu başkasıyla evlensin de çocuğu olsun diye bıraktığı, onun bir süre gidip geri döndürmek için karısıyla yaşadığı, yine de çocuklara bakıp çok üzüldüğü gelir aklıma. Hele şu şarkıyı kendisi gözleri dola dola nasıl güzel söylerdi. Daha iyisini kimseden dinlemedim desem yeridir belki. Müzeyyen abla meclis dışı... Bir de eş sesli kelimeleri bu şarkıyla öğrendim ben. Asıl diyeceğim şu ki; iki yıl önce tesadüf öğrendim, ben ayrıldıktan bir zaman sonra bir kızları olmuş, şimdi üniversitedeymiş. Çok sevindim. 

16 yorum:

  1. "Demek ki insani güdüleyen korku degil sevgi en basta"

    Nekadar dogru, nekadar güzel ötesi bir yazi bu sevgili Aze! Bayildim ve cok duygulandim. Özellikle tarih hocanin yürek burkan hikayesine ve sonlarinin güzel bitmesi ne hos olmus.

    Ve sevginin müthis gücüne ben de inananlardanimdir hep.

    Eline, yüregine saglik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim EQ :-) O senin güzel bakışın emin ol :-)
      Ama hocam, bak adını da analım, Mithat hocamın gülen yüzünü hatırlarım.
      Selamlar,

      Sil
  2. Ikulda sevdiğimiz öğretmenlerin derslerine daha çok çalışırdık. Sevgi; çok güçlü bir itici rol oynuyor hayatımızda... sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, hele ben ilkokul öğretmenimden hem sever hem korkardım :-)
      Sevgi adına, uğruna değil mi pek çok şey...

      Sil
  3. Kesinlikle öğretmen sevilirse ders de seviliyor. Ve zamanda yolculuk en başta şarkılar sonra da kokularla yapılıyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hah, bak ben kokulara da çok hassasımdır. Yıllar sonra kokusundan bildiğim insanlar, andığım şeyler çoktur :-) Bir de çimen, toprak ve ekmek tabi :-)

      Sil
  4. Sökemez. Ama yarattigi duyguyu degistirmenin yontemleri var. Senin anilarin cok hos, degistirmek istemzsin.
    Ahmet Ozhan benim icin onemli. Ilk telefon aldigim zaman ya da annemi herhangi bir telefondan aradigimda "omrumuzun bahari birlikt gcsin" diye baslardim alodan once. Gdjddgcjhgdhgjdgehjhgdehgse

    Anilari iyilestirme yontemi de EFT. Emotional Freedom Technique.

    Bir de ben de son sevgiliden cocuk dogursun diye ayrilmistim. Hala seviyorum kendisini. Umarim hayirli bir evladi olur. Adini da J koyar ahahahahaha

    Gel gonlunu yerden yere vurma Azeeee

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Jardcy'ciğim... Ahmet Özhan'ı bir de Hüzün şarkısını dinle. Çok güzel söyler. Annenle ne güzel bir telefon açmasaymış o öyle! Bazen içimden seni sevmeyen ölsün demek geliyor Jarzy. (ölüm demek istemedimden demiyorum. ) haha:)

      Bak, EFT'yi duymuştum, hatta youtube dan izledim biraz, yaptım da ezbelerlemesi zor geldi yapılan hareketleri. Ben ce bir de youtube da izlediklerim vasat geldi. Bak şimdi, Mindfulness var. Benim ilgimi çekiyor. Okuldan İranlı bir psikolog özellikle bağımlılıklarda kullandıldığını söyledi. Kendimiin ihtiyacı olduğunu düşünüyorum ama daha yapamadım, bakamadım.

      Adın güzel, yakışır bir kadına:-) koyarsa eğer...

      Ah, bak son dediğinde çok haklısın...

      Sil
  5. Joe da yazmis bu sarkiyi. Noooluyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Joe ne demiş merak ettim. Baktım sayfanda bulamadım, atsana link..

      Sil
  6. çok hüzünlü anı yaaaa.

    YanıtlaSil
  7. Bazı öğretmenler, dersi sevdirip çalışma isteği veriyor.. Aslında hepsi öyle olmalı ama...
    Kızı olmasına çok sevindim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de:-) kız çocuklarını çok seviyordu...

      Sil
  8. Yanıtlar
    1. Çok depil diye düşünüyorum :-)
      Merhaba, hoş geldiniz.

      Sil