29 Ağustos 2015

Distopya

Bir distopya geldi aklıma. Bir ırk düşünün; tıpkı bizim dünyamıza benzer bir gezegende yaşıyor. Bizim sularımıza benzer suları, ırmak, deniz, göl gibi su yatakları var. Bizdeki gibi toprakları, elementleri ve mineralleri var. Oksijenle besleniyor, şeker, protein, vitamin temel beslenme girdileri.

Dişi ve erkek cinsleri var, memeli dediğimiz gruptalar, doğurarak ürüyorlar. Ve yine bize çok benzer olarak az yavruluyorlar, uzun sürelerde yavrular kendilerine bakabilir, kendilerini koruyabilir ve gezegen üzerinde tek başına yaşayabilir hale geliyor. Uzun süre dediğim, bize benzer yine, on beş-on sekiz yıl sürebiliyor.

Fakat bizden çok önemli bir farkları var; bu ırk, yavrularını bizim gibi kendinden görmüyor. Bu yüzden de doğal felaketlerde, kendi aralarındaki kavgalarda, ülkeleri ya da şehirleri arasında olan büyük kavgalarda önce yavrularını kullanırlarmış. Mesela, bir kavgadalar ateş edildi, hemen onlara koşun derlermiş, yavrularda bir şey bilmediklerinden; silahtı, kurşundu, ölmekti, koşarlarmış. Çoğunlukla oyun zannederlermiş zaten. Veya kendi aralarında, kendi evlerinde kavga ediyorlar; büyükler birbirine kötü sözler söyledi ya da ne bileyim bir şeyler fırlattılar, birbirlerini yok etmek istiyorlar ve bu yüzden de birbirlerine vuruyorlar, kendilerini tutamadılar çok öfkelendiler diyelim, o zamanda yavruladıkları bu küçük varlıkları ortalarına alıyorlarmış, öne atıyorlarmış. Sesleri önce onlar duyuyormuş, birbirlerini ittiklerinde önce yavrular itekleniyorlarmış ve böylelikle yetişkin ırk daha az zarar görüyormuş.

Yiyecekleri azaldığında önce kendileri yiyormuş, kalırsa yavrularına veriyorlarmış. Bu yüzden pek çok yavru evlerin dışında kendi başlarına çalışmak zorunda kalıyorlarmış. Daha yetişkin olmadan yiyecekleri az geldiğinden ya da başka çeşitli ihtiyaçları için bazen yetişkin ırktan daha fazla çalışırmış bu yavrular. Kendilerini doğuran ya da doğurmayan diğer yetişkinler bunu pek önemsemezmiş, hatta bazen kendileri çalışmaz, yavrular daha fazla gelir elde edebiliyorsa onları çalıştırırlarmış.

Bizden en büyük farkları, bu gezegende her yavru kendini üreten dişi ve erkeğe aitmiş. Eğer o dişi ve erkek kendi yavrusuna kötü davranıyor, ya da kendi yavrusunu bakamayacak kadar gezegende geri kalmışsa bu diğer dişi ve erkekleri hiç ilgilendirmezmiş. Kural böyleymiş. Bu, gezegen var olageldiğinden beri böyle olduğu için hiç birine tuhaf gelmezmiş.

Düşündümde, nasıl bir ırk kendi ırkına karşı bu kadar zalim, kendi ırkının devamlılığına bu kadar kayıtsız, umursamaz ve hain olabilir... 

2 yorum: