14 Temmuz 2010

Anekdot;

Bugün blog izleme kayıtlarından birinin tarihi şöyleydi ;  Jul 14, 14:14:15...denk gelmiş...


İş yerindeki saçmalıklar üzerine bilgi birikimine  ve edebiyat kültürüne çok güvendiğim bir arkadaşıma: bir şeyleri bilmiyor olmalıyım ben bir şeyleri yanlış yapıyor olmalıyım, bu konu okunarak öğrenilebilir mi, anlaşılabilir mi acaba dedim !?
Niccolo Machiavell'in Prens'i dedi., Sun Tzu'nun Savaş Sanat'ı dedi..."Bence; dünya tarihi bu iki kitap  üzerinden şekillenmiştir" dedi...Neredeyse 500 yıl önce yazılmış Makyavel'in Hükümdar yada Prens olarak bilinen bu  kitabını henüz okumamış olmama da ayrıca şaşırıldı!..Demiş ki Makyavel; "Adalet güçlüden yanadır". Öyleyse haklı olmak için hep güçlü olmak zorundasın, ben bunu yapamam ki dedim; o zaman her şey mübahtır yolundan gidilmeli dedim..."Uygulaman gerekmiyor zaten yunusların balinaların karıncaların belgesellerini izliyorsun anlatıyorsun, bu canlıların yaşamlarını merak ediyorsun değil mi dedi ? "Ediyorum, izliyorum dedim." İnsan da  bir canlıdır ve en modern toplumlar en ilkel güdülerle kuruluyor hala dedi. "Savunabilmek için, anlayabilmek için kuralları bilmek zorundayız dedi ! 
Her gördüğünde laf geçirdiği Zerdüşt'e yine çatarak, " O'ndan bunları öğrenemezsin" dedi...


Varlığı, yaşadığı dönem, kitabı yazıp yazmadığı bile tartışmalı olan Sun Tzu'nun Savaş Sanatı eserinin üniversitelerde tartışılıyor, uluslararası ilişkiler derslerinde rehber alınabiliyor olması kitabı oldukça merak ediliyor kılıyor...Demiş ki kendileri ;


" Dostunu yakın tut, düşmanını daha da yakın!"


"Başkasını ve kendini bilirsen sen, yüz kere savaşsan da tehlikeye düşmezsin; başkasını bilmeyip kendini bilirsen bir kazanır bir kaybedersin; ne kendini ne de başkasını bilirsen, girdiğin her savaşta tehlikedesin demektir."


"İnsanlar bir kez birleştiler mi; ne cesurlar tek başlarına öne çıkabilir ne de korkaklar tek başına geri çekilebilir."


"Silahların getireceği zararları kestiremeyenler onları kullanmanın yararlarından habersizdirler."


"İnsanlar doğası itibariyle kötü oldukları için iyi olmayı isterler..."


Benzer konuları merak edenlere;...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder