06 Ocak 2013

Öğrenilmişlik

Bazıları hasta olduğunu bilir. Hasta olanların iyileşebilmeleri için ilk yapmaları gereken bunu bilmeleridir. Bunu kabul etmeleridir. Bazıları bilmez. Bilenlerin iyileşebilmeleri için bir şans vardır. Bilmeyenlerin bir şansı bile yoktur. Neyi okursanız okuyun, neyi bilirseniz bilin, bir çiçeğe baktığınızda "güzellik" hissetmiyorsanız boşunadır yaşamanız. Bir Tanrı olsun ya da olmasın inandığınız. Bir cennetiniz olsun ya da olmasın gidecek.
İnsan insanı sevmedikçe kendisi için yaratılmış bu dünyada yalnızdır. İnsan insanı ise sevemez; kendini bildiğinden ötürü. O yüzden bir kedi yavrusu, dalında bir gül, üstünüze eğilen bir söğüt daha çok sevilir insandan. Çocuklar daha çok sevilir, yetişkinler kendilerinden farklı bildiklerinden onları. İnsan insanı sevemez. Yavaş yavaş bunu öğrenir yaşamaktan.


2 yorum:

  1. "İnsan insanı herşeyiyle, tümüyle sevemez" desek daha makul olmaz mı? Sevmediğimiz tarafları, hataları, yanlışları olabilir.. Ters gelen, kabul edemediğimiz tarafları olabilir.. Sevdiğimiz, haz duyduğumuz, vazgeçemediğimiz tarafları da olacağı gibi.. Sevmek insanlığın son kalesiymiş gibi geliyor bana, her çirkinliğin panzehiriymiş gibi..

    YanıtlaSil
  2. Makul olur ama doğru olmaz :-)

    YanıtlaSil