07 Nisan 2017

Türkçe Falan Gibi Şeyler


























Konuyu hiç orada burada araştırmadan doğrudan size sorayım dedim. Türkçede benim farkında olmadığım bir kural değişikliği mi oldu? Kısaltmalardan sonra gelen iyelik ekinin kullanımı (.) ile mi ayrılır oldu? Yukarıdaki tez 2010 yılında yazılmış ve daha sonra kitap olarak basılmış. Mesela "Türkiye'de", derken yukarıdan kesme kullanmış ama kısaltmada kullanmamış, demek bir bildiği vardı diye düşündüm ama?... Dahası, kısaltmaya bir şekilde ek getirdik tamam, nokta ya da yukarıdan kesme ile, diğer bir bildiğim, gelen ek kısaltamanın ses uyumuna uymalı, değil miydi? Birinci fotoğrafın ilk cümlesinde uyulmuş ama ikinci paragrafta uyulmamış, kısaltılmamış, sivil toplum kurumunu, denmeye çalışılmış. Bu bitmiş bir kitap. Benim araştırmam devam ediyor daha halen henüz...

Biliyorum, hiç önemli detaylar değil. Ölülerin üzerinden yürüyerek geçiliyor son günlerde ülkede. Hatta henüz ölmemiş, ölmek üzere olanların. Adalet, çok kez haksız, çok kez zalim olmuştur bu topraklarda fakat ne gördüklerimde ne de bildiklerimde bu kadar gözlerimizin önünde oldu her şey. 

14 yorum:

  1. Benim gözümü tırmalayan ''ama, fakat'' gibi bağlaçlardan sonra virgül konulması. Özensizlik , ''ben yaptım oldu'' kafası, ne dersen de ve çok haklısın, her cümlende.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elif; Nedense senin dediklerini tamı tamına anlıyorum :-) Aynı suyla ve toprakla mı büyüdük, kardeş miyiz acaba:-)) Ve o "ben yaptım oldu" zihniyetine ben de çok sinir oluyorum...

      Sil
  2. İmla klavuzu o kadar çok değişiyor ki. Bir ara her sene yenisini alıyorduk. Bu kadar çok ilgilenilecek şey varken ha babam imla kurallarıyla mı uğraşıyor bunlar diye az düşünmemişimdir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de yeni yeni fark ediyorum bunu Handan.

      Sil
  3. hımmmm, Türkiye'deki doğru herhalde, STK'yı olmalı bencesi zaten, stk.nu olmaz. o stk.nın da yanlış. stk'ların olmalı bence o. ne dersin. ben çeviri yapıyorum, türkçeye tikkat ederiim yanii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediklerin bence de doğru deep. Çeviri yapıyorsan ki, mim'ini okuyunca öğrendim ben de, doğrusunu bilirsin elbet.

      Sil
  4. her sene değişen eğitim sisteminde her sene imla kuralları da değişiyor.
    ben bildiğim gibi yazıyorum artık.

    YanıtlaSil
  5. Eğer kısaltma büyük harflerden oluşuyorsa, yani bir sözün kelimelerinin vb. baş harflerinden oluşuyorsa (örneğin STK, AÜ, TRT) o zaman nokta kullanılmaz ve aldığı ek de senin de dediğin gibi, kısaltmanın ses uyumuna uyularak ve de kesme işaretiyle ayrılarak yazılır. Örnek: "ODTÜ'nün yeşil bir kampüsü var." Bazı kısaltmalarsa küçük harfle yazılır ve sonlarında zaten nokta olmak zorundadır (mesela km.), öylesi durumlarda zaten sonunda bir nokta olduğu için fazladan kesme işaretine gerek kalmaz. Örnek: Yolun yirmi km.sini bisikletle gittik.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uzun ve detaylı açıklamanız için teşekkür ederim Harun bey. Km. olayını yeni duydum diyebilirim mesela, iyi oldu.

      Sil
  6. İmla kurallarına uymamayı kimileri "sivil itaatsizlik" eylemi olarak görür. Kendi adıma konuşacak olursam yazarken kasıtlı olarak imla kurallarına uymadığım oluyor. Sebebi: "Sivil İtaatsizlik"

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorsanız ben nasıl yapardım diye sizin için hiç bu şekilde düşünmezdim hocam:-) Yazılarınız öyle özenli ki, arada imla kuralı atlanacağı hiç aklıma gelmez. Hasan Ali Toptaş da kelime atladığını yazmıştı bir denemesinde. Bazen hikayelerini çok dikkatli okurdum, atladığı kelime nedir diye ama hiç hatırlamıyorum. Bu arada yazıda bahsi geçen tez yazarının "sivil itaatsizlik" sebebiyle bu şekilde yazmadığı çok açık bence.

      Sil