29 Ocak 2016

İnsan Ömrü Gerçeği Bulacak Kadar Uzun Değildir: "Kızıl Tepe"

Renkli ama kasvetli, gizemli ama belirgin, ürkütücü ama baş edilebilir... Meksikalı yönetmen Guillermo del Toro'nun orjinal ismiyle Crimson Peak, Kızıl Tepe olarak Türkçe'ye çevrilen filmi için söylenebilecek bir kaç kelime var ise, bunlardır. Dönemini harika yansıtmış denir ya bazı filmler için,
oysa hangi izleyici o dönemi karşılaştırma öngörüsüne sahip olabilir ki? Yine de aynı şeyi söyleyeceğim; bu film, dönemini yansıtması bakımından; kostümler, dış mekanlar, iç mekanlar gibi, makyaj, uzun düz saçlar, kullanılan günlük malzemeler,  sizi olduğu gibi içine alıyor.


Ensest, bu filmde olduğu gibi pek çok sanat dalında anormallik, sapıklık, rahatsızlık olarak kullanılıyor. Sanatın kaynağı olan hayat içinde ise hiç tahmin etmediğimiz kadar yaygın. Be bir gün insan ırkının çoğalmaya devam etmesi için "anormallik" kültüründen de çıkarılacağına inanıyorum, öyle başlamadı mı ki.


Aşk var bu filmde de.  Aşk için yapılanlar, yapılmaktan vazgeçilenler, katlanılanlar, aşka sığınanlar, sığınarak kaybolanlar. Guillermo del Toro'nun izlediğim bir önceki filmi Pan'in Labirenti'ne bakınca, ondan sonra görselliğini artırmış ama konulara yaklaşımı değişmemiş diyebiliriz. Benim çok sevdiğim bir yaklaşımı var; masalsı ama aslen hayatın kendisi olan küçük gerçeklerin ve detayların hikayesi... Yaşamımızdaki anların göreceliliğini, kimi zaman ağladıklarımızın bir zaman sonra güldüğümüz, bizi dünyamızdan edenlerin gün olup unutuluverdiğini, kendilerinin dahi farkında olmadıkları kimilerini zihnimizin bir yerinde taşıdığımızı düşünürsek, hatta dış dünyamızın gerçekliğinin bile tartışıldığını düşünürsek kimi zaman, bizim yaşamımıza yüklediğimiz anlamların, çok uzun gelen anların ve onların hikayelerinin aslında sandığımızdan daha önemli olduğunu anlayabiliriz sanırım.


Böyle bir film değil Kızıl Tepe, yanlış anlaşılmasın. Ama güzel bir film.

Yalnız, bir kadın hem esmer, hem sarışın hem de kızıl bu kadar güzel olabilir mi, pes doğrusu. Bir de o gözlüklere bittim! 

6 yorum:

  1. Ben de sevmiştim bu filmi.

    YanıtlaSil
  2. Öyle çok var ki; okunacak, izlenecek, gidilecek, görülecek değil mi?
    Zaman çok zalim...

    YanıtlaSil
  3. İzledim ve sevdim ben de. Hikaye fena değil gibi gelmişti ancak seyretmesi epey keyifli film. Söylediğin gibi o dönem şu dönem ben de çok bilmem böyle şeyleri.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hatırlıyorum izledğiğini:) hatta senin yazından sonra iyice aklımda tutmuştum filmi:)
      Di mi yani nereden bilelim dönemleri:)

      Sil