14 Mayıs 2018

Yüzde Üç


'Netflix' İnternet televizyonu artık Türkiye'de yayın yapıyor, kullananlar vardır. Kendisi aynı zamanda yapım şirketi, sadece kendi kanalında gösterilmek üzere ürettiği dizi ve filmleri de var. Bunlardan biri "Yüzde Üç". Bir bilimkurgu dizisi. Rastgele buldum ve ilk sekiz bölümünü iki günde yuttum. Amerikan yapımlarından bıkkınlık geldiği için tümüyle Brezilya bezeli bu yapım, bu özelliğiyle bile dikkatimi çekmişti. Yönetmen, Pedro Aguilera İspanya doğumlu, oyuncular Brezilya'dan, distopyanın geçtiği ülke Brezilya, fakat konu bütün dünyanın sorunu: insanın bitmez tükenmez hırsı ve ihaneti. Üstelik çok temiz ve anlaşılır bir İngilizcesi var. Pratik yapabilmek adına da tavsiye edilir. Ayrıca her iki sezon bölümleri de yayınlanıp bittiği için olsa gerek başka İnternet sitelerinde de bulunabiliyor dizi.


Hikaye zamanımızın dışında karanlık bir geleceği işaret etmekle birlikte, en önemli orjinalliği konunun tamamen günümüzde olup bitiyor olması. Dünyada ana geçim kaynakları olan su, toprak, gübre tükenmiştir ya da çoğu yerde tükenmek üzeredir. Bir ülkeden bir grup bilim adamı büyük bir adada yeni bir yaşam inşa etme projesi başlatırlar. Tüm alanlardaki son teknoloji buraya taşınır. Sulama sistemleri, su, toprak, yeni kaynak üretme gibi, yaşam için gerekli tüm detaylar baştan planlanır, programlanır. Bu yatırımı yapan, yani parayı veren küçük bir kesim bu bölgeye taşınır ve geride kalan büyük çoğunluk kısıtlı kaynaklarla yaşamaya mahkum edilir. Dünyanın bir yerinde açlıkla, soğukla, sıcakla ve hastalıklarla mücadele edilirken bir diğer bölgesinde en konforlu yaşam sürekli gelişen bir teknolojiyle devam etmektedir. Ancak yeni bölgede kaynak tasarrufu için doğum yasaklanmıştır ve her yıl eski yerleşimden yirmi yaşına basmışların yüzde üçü refah bölgesine seçilerek alınmaktadır. Böylelikle bir tarafta bırakılmış, o şekilde yaşamaya zorlanmış yüzde doksan yedilik kesimden bir grup, insan olarak iyi yaşamaya hakkı olduğunu ispatlayarak diğer tarafa geçmeyi haketmek zorundadır. Dizi, bu seçim, süreç ve sonucu anlatıyor. Zeki, keyifli ve yaratıcı bir hikaye. 

6 yorum:

  1. Aaa ben buna başlamıştım, seçimlerin sonuna kadar gelmiştim. Sonra neden bırakmıştım ki acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birinci sezon daha sürükleyici ve keyifli olmakla birlikte, elbette ikinci sezonu da görmeli bence. Aslında çok daha kompleks ve yaratıcı ikinci sezon da.

      Sil
  2. bu aralar tam da böyle bir şeyler bakıyordum. hem güzel bir dizi olsun hem de ingilizcemi gelişitireyim. ilgimi çeken bir şeye benziyor bu.. bunu izleyeceğim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keyif alırsın sanırım Şahin. Selamlar :)

      Sil
  3. burada denk gelip izlemeye başladım.
    hem sebep olana teşekkür hem de kısacık fikrimi beyan için geldim.
    sonuç: bir haftada 2.sezonu bitirdim. anlatmaya gerek yok:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,
      Teşekkür ederim efenim. :-) İyi iş çıkarmış Brezilya'lılar.

      Sil