18 Kasım 2018

Menfaat

"Odetta sık sık para sıkıntısı çekiyor, ödenmesi gereken bir borcu olduğunda, Swann'dan yardım istiyordu. Swann aşkını, hâtta sadece nüfuzunu ve sağlayabileceği yararları Odette'in gözünde yüceltebilecek her şey gibi, bundan da memnuniyet duyuyordu. Hiç şüphe yok ki, ilk başlarda Swann'a "Odette senin mevkiinden hoşlanıyor," şimdi de, "Seni paran için seviyor," deseler inanmazdı; ayrıca insanların, Odette'le kendisi arasında snobizm veya para kadar güçlü bir bağ bulunduğunu düşünmeleri, Swann'ı rahatsız da etmezdi. Ama bu sözlerin doğru olduğunu düşünse bile, Odette'in ona cazibesinden veya meziyetlerinden ötürü aşık olmadığını, aşkının daha kalıcı bir temel olan menfaatten kaynakladığını keşfetmek, Swann'ı belki de üzmezdi, çünkü menfaat, Odette'in Swann'la artık görüşmek istemeyeceği günün gelmesini engelleyebilirdi. Şimdilik, Odette'i armağanlara boğarak, ona çeşitli yardımlarda bulunarak, kendi şahsının, zekâsının dışında birtakım avantajları kullanıyor, ona kendisini kişiliğiyle beğendirmenin yorgunluğundan kurtarabiliyordu. Âşık olma zevkine, ara sıra gerçekliğinden şüpheye düştüğü bu aşk uğruna yaşama zevkine karşılık, manevi hazlar meraklısı sıfatıyla ödediği bedel, bu zevkin değerini Swann'ın gözünde artırıyordu. -aynı şekilde, deniz görüntüsüyle dalga seslerinin güzelliğinden emin olamayan insanlar da, ancak bu zevkleri tatmalarına imkân veren otel odasına günde yüz frank ödedikleri zaman deniz ve dalgaların güzel olduğuna ve menfaatten uzak zevklerinin üstünlüğüne inanırlar." 
- Marcel Proust, Swanların Tarafı 

11 yorum:

  1. Menfaatin bu kadar etkili olması üzücü. Her geçen gün de tek gerçek olmaya doğru gidiyor sanki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok ince bir tanım Menfaate için Proust. En çok buna bayıldım ben. Her zaman tek gerçekti sanırım.
      Selamlar,

      Sil
  2. aa aynı satırları okumuş ve çizmişiz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kalp kalbe olduğu kadar akıl akıla da karşı oluyormuş demek:-)

      Sil
  3. marsel prostat :) hemen hemen en sevdiğim bir iki yazardan biri. kayıp zamanın izinde süper süper roman :) swanın aşkının filmisi de şok güzel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aa filmi olabileceğini düşünmezdim. Merak ettim bakayım:) sağol.

      Sil
  4. Yasadigimiz bir cok iliski gibi.
    Yazdigimiz bazi yazilar da. Menfaat her yerde. Kendini besledigin menfaati bulup, degistirdiginde hayatin degisiyor.
    En cok bunu blogda aglarken yasadim ben. Bana soyle yaptilar, bana boyle dediler ühühühü... kucuk yerde sunu bulamiyorum, bunu bulamiyorum.
    O acizlik ve yokluktan beslendigimi fark edince, hayat degisti :))

    Swan kadar Odette de menfaat icinde...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Odettte'nin de menfaat içinde olduğuna kesinlikle katılıyorum. Ve kendimizi değiştirdiğimizde hayatın da değiştiğine. Sadece yolu bulmak gerekiyor ve sanırım birazda zaman. Sevgiler ve teşekkürler Jardzy. :)

      Sil
  5. Güzel alıntı, emeğine sağlık. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  6. "Deniz görüntüsüyle dalga seslerinin güzelliğinden emin olamayan insanlar, ancak bu zevkleri tatmalarına imkân veren otel odasına günde yüz frank ödedikleri zaman deniz ve dalgaların güzel olduğuna ve menfaatten uzak zevklerinin üstünlüğüne inanırlar." - Marcel Proust, Swanların Tarafı - İzninizle alıntıladım.

    YanıtlaSil