22 Eylül 2015

Çay tamam da çorbayı çok sevmiyorum.

Hiç bir şeyi tam olamıyor insanın, olması gereken zamanında olamadığında. Dedem geliyor böyle zamanlarda aklıma hep.

Bugün acayip derecede sigara içmek istiyorum. Bırakalı on ay oldu. Oysa iyiydim nicedir.

Sabahtan ikindiye kadar çay, akşamdan bu saate kadar şarap içtim. Aradaki zamanda yoldaydım. Yine canım çay istiyor ona şaşırıyorum. Ben ki unutup sürekli bardakta bırakırım çayı. İlk ve son yudum yetiyor olsa gerek.

Bir arkadaşım var; yirmi dört yıldır tanıyorum. Son on-on beş yılda bir kaç kez görüştük. Fakat bazen aynı geceler birbirimizi rüyamızda görüyoruz, haber veriyoruz. Bana söylediği bir sözü yıllarca o üretti sanmıştım, öyle değilmiş, bir kitaptan alıntıymış. Kızmadım canım. Bir şekilde kitabı fark ettim ve okudum. Sabırla bekledim o cümleyi. Cümle sayfa 229'da yer alıyordu. Sayfanın rakam toplamı on üçtü, cümlenin alıntı olduğunu söylendiğinden on üç yıl sonra fark etmiştim.
Evet, anlamsız ve saçma olabilir size göre, fakat önemli olan bana öyle gelmediği değil mi? Ha, bir de kitapta bu sözü bir erkek bir kadına söylüyordu ve aralarında on üç yaş fark vardı.

Açlık Oyunları serisini sevenler; sizde kendinizi aldatılmış ve aptal yerine konmuş hissetmediniz mi? Dört yıl serinin filmlerini bekledik, hadi kitabını okumayanlar vardı diyelim, sen git filmin sonunda Katniss'in kız kardeşini öldür. Yahu bu kız, üç kitap-dört filmdir ne için, kimin için savaştı. Kız kardeşi açlık oyunlarına katılmasın, ölmesin diye ülkeyi baştan başa birbirine katmadı mı! Sen git sonunda çocuğu öldür. Ne diyorsunuz yani? Ey insanlık, kapitalizm ve onun kötülüğüne karşı asla kazanamazsınız mı? (kitabın sonunu hatırlamıyorum belki farklıdır -bakmaya da üşendim şimdi-)

"Hayat fena halde futbola benzer. Dört doğru pas yüzde doksan goldür"

Üniversite'den hocama bir araştırma konusu söyledim; "yüksek lisans için daha mütevazi şeyler planlıyoruz Aze", dedi.  Emin olamıyorum; dalga mı geçti, sahiden de yüksek lisans için fazla mı geniş bir konu. Ben de bunu anlamıyorum; sav savdır! Yükseği doktorası mı var. Her neyse yarın bir daha soracağım. 

Uyumak güzel mi değil mi şu yaşıma geldim henüz karar veremedim... 

Hani bazı resimler var; bir tarafı flu bir obje çok net oluyor. Mesela bir çiçek, bir yüz, kişilerden biri, ağaç, denizde tekne gibi. Ben o resimleri anlamıyorum; göz gördüğünde resmin bütününü görmüyor mu? Bırakın herkes de öyle görsün manzarayı ve istediği objeyi kendince hayalinde netleştirsin. Belki ben bambaşka bir objeye odaklanacağım, cık cık cık... 

*Dar alanda kısa paslaşmalar, filminden. 

10 yorum:

  1. Avlik Oyunlari'ni manga okumustum Emre2 sayesinde.

    Sigarayi birakmana cok sevindim.
    Ben iciyorum, su an otlanma ve paket alip birisine verme evresindeyim. Sigara yoksa yuksek doz seker var.
    Olmeye ant ictim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nasıl yani ya! İçme aman bacım içme :-(
      Son cümleni tam ben söylüyordum, ağzımdan almışsın.
      Bitecek inşaallah okul seneye. Valla olabilir, yoruldum okul işlerinden, du bakalım.
      Hee, söylim cümleyi:-) "Pek az kadınla-erkek birbirlerinin ruhlarını bedenlerinden önce çırılçıplak görebilir."
      Şurada da var http://www.buyulugerceklik.com/2010/08/iki-yesil-su-samuru.html

      Sil
  2. Ya bir de cumleyi soyleyeydin iyiydi.
    Su tezleri mezleri bitir de, hayalimizi gerceklestirelim. Ben hala arastirmaktayim. Birakmadim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buket Uzuner'in İKi Yeşil Su Samur, Anneleri, Babaları, Sevgilileri ve Diğerleri (okuduğum en uzun kitap ismi) :-)

      Sil
  3. 10 ay uzun bir süre. Bence kafanızı meşgul edicek bişiler bulun ve sigaraya hiç başlamayın. Hazır bu kadar uzun süre bırakmışken emeğinize yazık olmasın. Bu arada açlık oyyunlarının ne filmini seyrettim ne de kitabını okudum. Önerir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başlamam başlamam Gamze. Öyle diyoyorum ama hala ciddiyim bu konuda. Yan,inşaallah diyeyim. Bana göre de yeter artık içtiğim.
      Çok teşekkür ederim ilginiz için.
      Açlık Oyunları film serisi kötüydü. Kitabın derinliği ve heyacanına yakışmadı.
      Distopik hikayeleri ve gençlik aşklarını seviyorsanız tavsiye ederim. Ben severim ve konuyu beğenmiştim. Zamansız bir hikaye ve ürkütücü bana olmuş ya da olacak gibi geliyor öyle şeyler...
      Yine de insan kitapları beğenince karakterlerin canlanmış hallerini görmek için filmleri bekliyor, en azından ben öyle yapıyorum, fakat bu kötü bir çekimdi.
      Sevgiler,

      Sil
  4. İnsanı ne sigara öldürür ne içki insanı kapitalizm ve bağnazlık öldürür,bunu unutma ve sigaraylada fazla uğraşma emi

    Selametle:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orasıda doğru da arkadaşım, sigara da kötü be! Üzülüyorum içtiğim yıllara. Oldu bir kere. Zararın bir yerinden dönme taraftarıyım ben. Sağlık mağlık söylemeye gerek yok da, bir kere çok zaman kaybettirdiğini düşünüyordum şahsen. Dur bi sigara içeyim geliyorum. Dur bir sigara içeyim başlayayım, oturayım, okuyayım, izleyeyim diye diye:-) Aynı anda da olmuyordu artık, başkalarına zarar veriyorsun kendine vermişken, olmuyor du yani...
      Ben şöyle dedim; eh, tatım içtim yıllarca; yeter bu kadar. Biraz da içmeden yaşayayım. Bir daha içmeyeceğim inşallah..
      Selametle, sağolasın...

      Sil
  5. İyi ki okumamışım o zaman Açlık Oyunları'ını . Zaten bu serileri film ya da kitap bu yüzden sevmiyorum, sonu anlamsız bitiyor genelde :

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kötü bir şeyler söyleyince de içim burkuluyor, lakin sonu dalga geçerler gibiydi, sinir olmuştum:(

      Sil