04 Eylül 2015

"Stoikiy Muzhik": "Casuslar Köprüsü"

Orjinal adı: Bridges of Spies
Yönetmen: Steven Spielberg
Oyuncular: Tom Hanks, Mark Rylance, Amy Ryan, Alan Alda, Domenick Lombardozzi,
Senaryo:  Matt CharmanEthan Coen ve Joel Coen.

İkinci dünya savaşı sonrası, Amerika ile Rusya arasındaki soğuk savaş döneminde geçen bir film Casuslar Köprüsü.  Yönetmen ve senaryo isimleri gördüğünüz gibi beklentiyi oldukça yükseltiyor.
Film, James Danovan isimli bir avukatın 1957 yılında Rus ajanı olduğu öne sürülen Rudolf Abel'i savunmasını ve devamında bu Rus ajanı ile Rus topraklarında yakalanan bir Amerikan askerini değiş-tokuş etmesini anlatıyor. Hikaye gerçek.

Rus ajanını canlandıran Mark Rylance bu rolüyle en iyi yardımcı erkek oyuncu oscar ödülünü aldı. Kendisini Boleyn Kızları filminde de görmüştüm fakat bu filmde ağzım açık izledim, özellikle de şu sahnede.  Film bittiğinde karakteri daha fazla göremeyeceğimin hüznü içindeydim. Hayat ve kendi ile olan barışıklığı, insanları ve olayları analiz etmesindeki inceliği ve azlığı. Evet azlığı. Belirgin, çok isteyen, çok veren, çok duyulan, çok konuşan bir adam değil. Az çoktur felsefesinin canlı örneklerindendi sanki. Sık sık kullandığı bir ifade var. Şurada da örneklerini toplamışlar; yardımı olur mu? (would it help?) Avukatı kendisine idam talebiyle yargılanacağını söylüyor, o da sakince bakıyor. Endişeli görünmüyorsunuz, dediğinde ise yardımı olur mu?, diye cevap veriyor. Paniklemediniz, korkmadınız, unutmadınız gibi benzer ifadeler kullanıyor avukatı zaman zaman, her seferinde yardımı olur mu, diyerek cevaplıyor. Sanmayın ki bunu kinayeli bir tavırla soruyor. Hayır, soruyor, gerçekten merak ettiği için gibi soruyor. Ve size, haklısınız yardımı olmaz, ifadesinden başka bir ifade bırakmıyor sanki.

Ben filmde Mark Rylance'a odaklandım ve bu karakteri izlemekten çok keyif aldım. Filmin ana konusu ise avukat, adaletin ne olduğu ve gerçeklerin takip edilmesi üzerine kurulu. Ayrıca müzakere teknikleri bakımından da tavsiye edebileceğim bir film.
Yer yer uzun, sıkıcı olabilecek sadelikte sahneleri olsa da, artık böyle, pek çok "iyinin" bir araya geldiği film bulmak zor. Ben kaçırmamaya çalışıyorum fırsat oldukça...
*Stoikiy Muzhik; ayakta duran adam, anlamında Rusça bir ifade.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder