17 Ocak 2015

Psikodinamik Teorisi

Dünyanın değişimlerine en değiştirici, en sarsıcı, en fazla katkı sağlayanlar kimlerdir dersek, aşağıdaki isimleri sayabiliriz:

Nicolaus Copernicus; Evrenin dünyanın etrafında döndüğü görüşünü, dünyanın güneşin etrafında döndüğünü söyleyerek değiştirmiştir. Ve dünyayı, evrenin merkezi olmaktan çıkarmıştır. 


Charles Darwin; İnsanın evrimleştiğini, kökenlerimizin şimdiki olduğumuz gibi olmadığını söylemiştir. Dünyayı tüm canlılar ile ortak bir evrim süreci içinde belirtmiştir. İnsanın dünyanın merkezi olmadığını öne sürmüştür. 

Sigmund Freud; İnsan aklının sınırlarını deşelemiş, aşamalaştırmış, psikanalizin kurucusu olmuştur. İnsan aklının sınırlarının insanın kendisi tarafından nasıl sınırsızlaştırılabileceğini göstermiştir. (Küey, 2013) 

Freud'u Freud yapan nedir? Neden, söyledikleri bugün hala bu kadar tartışılıyor? İnsanlık için "neyi bulmuştur"?
Bazı cevaplar basittir, ya da, bazı cevaplar gözümüzün önündedir, önermesini zaman zaman doğru bulmasam da, burada doğru: Freud'un gördüğü, bizim hep önümüzde olan cevap; insanlar konuşarak tedavi edilebilir... İnsanlar konuşarak davranışlarının nedenlerini- kendilerinin dahi haberdar olmadıkları nedenleri- bulabilirler. Bir şeyin sebebini bulmak her zaman onu değiştirmeye yetmese de, büyük bir adımdır ve Freud bu adımın kurucusudur...

Teorinin kısa bir özetini okumak isteyenler, buradan edinebilir. Ticari bir amaç için kullanılmadıkça isteyen istediği alanda kullanabilir.

7 yorum:

  1. Kesinlikle insanların konuşarak davranışlarının nedenlerini -kendilerinin dahi haberdar olmadığı nedenleri- bulduğuna inanıyorum ben de. Freud insan psikolojisi konusunda o kadar güzel ve doğru tespitlerde bulunmuş ki, kitaplarını okudukça "Keşke bütün insanlar böyle düşünebilse" diye geçiriyorum içimden. Ne yazık ki, insanlar birbirlerini anlamaya vakitleri yokmuş gibi davranıyorlar. Belki de empati ve anlayış göstermemizi, insanın karmaşık ruhunu çözebilmek için sabırlı davranmamızı sağlayan bir organımız vardı ve zamanla evrimleşerek işlevini kaybetti. Çünkü bazı insanlar gerçekten akıl almayacak derecede duyarsız.

    YanıtlaSil
  2. Selam Pinokyoa:-) Pinokyo hikayesini de pek severim. Böyle bir yorumun üzerine Hissiz Pinokyo diyemedim.

    Teşekkür ederim katkın için. Elbet, Freud'dan önce ve sonra pek çok kişi insan davranışları üzerine kafa yordu, daha da yoracaktır insan var olduğu sürece. Freud'u düşündüğümde; -psikiyatriyi göz ardı etmeden-yani ilaçlı tedaviyi- psiko-analizi, konuşarak insanları anlamayı yaratmış olmasına hayranlık duyuyorum şahsen.
    Bunun dışında, dediğin noktada maalesef çok haklısın. Ben en çok çocuklara; o, masumiyetin temsilcisi olan çocuklara yapıp edilenleri, o esnadaki duyarsızlığı anlamıyorum, asla da anlayamayacağım. Bu açıdan hiç bir yetişkin masum değildir bana göre...
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  3. Freud üzerine Lacan ile lake yaptık biz.

    Aze,

    H Pinokyo'yu bir ara yemeğe çağıralım mı?
    ehehe

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lake derken?:)

      He, çağıralım. Bizi duyuyor musun Hissiz Pinokyo, bir öğlen yemek yiyelim:) Sonra tiyatro belki. Kork bizden Ankara'nın gri ve soğuk sokakları sonra belki:)))

      Sil
  4. Copernicus ve Eukleides'i diğer bilim adamlarından ayrı gördüm hep, çok mühim gelirler bana da ve farklı.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba Şenay, iyisindir umarım.
    Evet, ilginçler gerçekten.

    YanıtlaSil