01 Aralık 2012

Yeni Dünya 5: Amerika’ da Okumuş

Bazı şeylere yaşamadan ikna olmak gerçekten zormuş. Bu genellemeye de yine yaşadıktan sonra ikna oldum.
Eğitim sistemleri takdiri hak ediyor. Sistemi görmeden önce Amerika' da okumuş yargısının abartıldığını düşünürdüm açıkçası, ama, evet, bu doğruymuş.
Anna ders anlatmaya başlamışken.

Kısaca söylersem; burada size verdikleri en önemli bilgi; yapabilirsiniz. Mümkün ya da değil,

imkanlarınız kısıtlı, az ya da çok, ama bu hissi size sürekli aşılamaya çalışıyorlar. -Hatta öyle ki, bugünler de Amerika'nın gündeminde bu hissi fazla aşıladıkları için halkın çoğunun "narsizm" hastalığından muzdarip olduğunu, bunun farkında da olmadığını yazan çizen onlarca habere, yazıya rastlanıyor.- "Yaşınız, ırkınız, cinsiyetiniz, dininiz, diliniz ne olursa olsun, eğitim sistemimiz bununla ilgilenmiyor, ne kadar çalıştığınız, yeteneğiniz ve aklınız ile ilgileniyoruz", diyorlar. Nasıl mı? 
Bir kere bunu yazılı olarak size tüm başvuru belgelerinde açıkça teyit ediyorlar. Diğer yandan tüm sözlü ya da yazılı görüşmelerinde bu noktalarda çok hassaslar. 
Size, "güven" ve "değerlisiniz" duygularını çok net aşılıyorlar. Bu da sizi kendiniz hakkında, imkanlarınız hakkında daha "umutlu" kılıyor. Bir çember halinde hizmet sektöründe çalışanlar birbirine böyle davranmaya özenli ayrıca. Bunun bir diğer önemli nedeni de; - belki bambaşka bir tartışma konusu-, ekonomilerinin sürekliliği tüketim üzerine kurulu. İnsanların tüketmeleri en önemli geçim kaynakları, dolayısıyla da eğitim dahil her hizmet sektöründe çalışanların en önemli görevi "mükemmel" hizmet ediyor olmaları.
uzak topraklar
Çİn tarafı henüz dinlemeye hazır değilken.
Teknik olarak ise; evet, Amerika' da eğitim paralı. Devlet üniversitesi diye bir kavram yok. Bu yüzden de sınav yok. Bölümünüzü, şehrinizi ve okulunuzu seçiyor eğitiminize başlıyorsunuz. Tabii ki, paranızı veriyorsunuz... Düşünebiliyor musunuz, lisede yanlışlıkla sözelci oldu iseniz, ömrünüzü öyle tamamlamanız gerekmiyor. Evet, para önemli ama lise notlarınız da önemli. Eğer 4 üzerinden 4 değilse notlarınız milyon dolarda verseniz, ne bileyim, Stanford Üniversitesine giremeyebilirsiniz misal. Paralı demiştik; Amerikan vatandaşlarının notlarını 3'ün üzerinde tuttuğu müddetçe burs almamaları nerede ise imkansız. Çok çeşitli kurum ve devlet bursları var. Spor bursları çok yaygın. Uluslararası öğrenciler için ise okulda çalışma bursları ve diğer özel kurum bursları var. En kolay yöntem okulda çalışma bursu. Bir öğretim görevlisinin sekreterliğinden, yurtlarda danışmanlığa kadar çok çeşitli işler var. Ayda kazanacağız para, okul ve yaşam masraflarınıza yetmez ancak, ciddi bir katkıda bulunur. Yerel öğrenciler bu sistemi çok tercih etmediği için iş bulmakta zorlanmıyorsunuz. Bu çalışma yasal, ama dil okulları için geçerli değil. Yalnız, büyük şehirlerde kaçak çalışmak çok yaygın, bu da ayrı bir yazı konusu olabilir. 

Hayranlıkla bahsediyor, her şeyi çok kolay gösteriyor olabilirim. Bana sorarsanız eğitim; özerk, özenli, politikadan, dinden, inançlardan tamamen uzak en başta öğrenmeyi öğreten bir sistem olmalı ve yüzde yüz ücretsiz sağlanmalı. Bana göre en doğrusu budur. Benim burada üzüldüğüm; ülkemizde akıllı, yetenekli, çalışkan, hevesli dahi olsanız, aşamayacağınız hatır-gönül, hemşehri, yandaş gibi, şikayet dahi edemeyeceğiniz saçma sapan engellerle kalakalıyorsunuz. Kısacası burada Sistem yönetici, biz de İnsanlar. Takdir ettiğim fark budur. Daha geniş bir tartışma da, istisnasız -insanı hiçe sayarak- sisteme bağlı kalmayı da eleştirebilirim, ama bu çerçeve de, bizdeki halinin eksilerine göre oldukça desteklenir bir "şeyle" karşılaştım. Konuyu destekleyen bir çok örnek var, ancak detaylar burası için fazla. Kısaca, "ne yazık ki", burada okumuş olmak; her şeyden önce kendi gözlerinizin perdelerini açıyor, ve bu en önemlisi sanırım... 

Aralık 2012, La Verne, CA

9 yorum:

  1. Çok faydalı bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  2. Aydınlatıcı, bilgilendiren yazılar için teşekkürler...
    sistem mükemmel olmasada kurallar herkes için adil bir şekilde işliyor.. türkiyede sürekli bir adaletsizlik haksızlık şüphesi içerisinde kalıyorsun. adalet olmaması çok incitici..
    bu kurslar hakkında biraz daha bilgi verebilirseniz sevinirim. kaç yaş grubu, barınma eğitim ücretleri, v.s..

    YanıtlaSil
  3. Teşekkür ederim Şenay. Amacım da faydalı olması.

    Merhaba Şahin,
    Öncelikle şunu söylemek isterim; acentalara para vererek yurt dışında dil okulu bulmayın kesinlikle. Hiç gerek yok. İnternet gayet yeterli. Siz onlara bir kere sorun onlar size on kez cevaplıyorlar.
    ELS dil okulları bu : http://www.els.edu/tr
    Ama ELS pahalı bir dil okulu.Aslında pahalı derken şöyle ki; ders ücretine göre hesapladığınızda pahalı olmayabilir. ELS de hafta da 5 günden sabah 8 den akşam 4 e kadar 30 saat ders alıyorsunuz. Diyelim 800 usd aylık. Başka bir kursta da 400 usd verebilirsiniz ama hafta da 15 saat ders alıyor olursunuz. Yani ücretleri ders ücreti ile karşılaştırmak lazım. Akademik ingilizce, yoğunluk ve disiplin için iyi bir tercih. Sıkılırım, dersten kaytardığım zamanlar da olsun, ben dışarda öğrenirim derseniz tercih edilmememesi gerekir. Barınmayı onlar size yurt ya da aile yanında kalmak olarak buluyorlar, sağlıyorlar. Örneğin; La Verne de barınma ve okul dahil, 6 aylık ücret 20,000.- tl civarı. Bunu başka kurslar ile 3te1 düşerebilirsiniz.
    Benim Amerika ile en belirgin tavsiyem: önce eyalete karar verilmesi. Batı yaz kış ılıman iklimdir. Kışın montla dolaşırsınız. Doğu-Kuzey, daha canlı, güzel, kalabalık, ucuz ama kışları çok soğuk bölgeler. Eyaletten sonra da şehre karar verin. Chicago yu tavsiye ederim.Soğuğu hariç mükemmel bir kent. Hem çok güzel, hem çok düzenli, toplu taşıması çok iyi ve kaçak çalışma imkanları var. Batı da San Diego ve San Francisco.
    Şehre karar verdikten sonra da oradaki FB sayfalarına bakın, türklerle irtibat kurun, o şehirdeki dil okullarını internetten bulun ve sorun soruşturun. Onlar sizi tüm işlemler için yönlendiriyor. Bir de yaş sınırı demiştiniz galiba; maksimum yaş sınırı yok. Aynı sınıfta 20-40-50 yaşlarında insanlar olabilir. Seviyenize göre yerleşiyorsunuz. Minimum 17 genelde.ama 17 yaş altı için özel yaz okulları vs de olabiliyor.
    Selamlar, Sevgiler
    Daha detayda soracaklarınız olursa seve seve yardımcı olurum...

    YanıtlaSil
  4. Üniversite bulmak biraz daha kapsamlı tabii. Orada önce okul sonra bölge kararı esas olabilir. Devlet okulu yok ama okulların internet sitelerinde profit / non-profit ifadeleri oluyor. Bu onların ne kadar ticari olduklarını gösteriyor. Non-profit tercih edilmeli.
    Onun dışında okumak istediğiniz alanda "iyi" denebilecek okullara bakmakta fayda var tabi.. Burada da internette çok çeşitli arama siteleri var. Siz bir kaç okula mail atınca yine onlar size çok detaylı dönüyorlar. Size özel danışman her sorunuzu yanıtlıyor..

    YanıtlaSil
  5. Aydınlatıcı bilgileriniz ve anlayışınız için çok teşekkürler.. not alacam yazdıklarınızı. yıllar önce FL/Tallahasse deki arkadaşım doğu yakasını gezdirmişti bize. sağolsun. benim de en hayran kaldığım şehir chikago olmuştu. batı yakasına gidemedik. 20 günlük bir gezi idi.
    lise yeni mezun kızım ve lise sondaki oğlum için sordum. yaz tatilinde 1-2 aylık göndermek istiyorum. uygun fiyatlı bir yer bulsak değerlendirebiliriz.
    daha sonra aklıma takılan sorular olursa size danışırım.. selamlar....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Her zaman sorabilirsiniz. Bu yazı oldukça genel zaten. Yalnız, bir kaç ay için work and travel programını öneririm ben. Normal kurslar çok değmez gibi. Yine de bir şey katar tabi. Kolay gelsin, selamlar...

      Sil
  6. yazınızı, cevabınızı bir Word dosyasına kopyalamak istedim. olmadı. hırsızlara karşı engellemişsiniz galiba.. :)
    ben de linkinizi kopyaladım..
    selamlar....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Isterseniz atarım yazıyı ama dediğim gibi genel bilgi zaten. Gidecekleri zaman gerekirse sorun, bildiklerimi paylaşırım keyifle.

      Sil
    2. Çok teşekkürler ilginiz için. Gerek kalmadı. Linkini kaydettim. Gerektiği zaman bakarım.
      Work and travel bizim için iyi bir seçenek olabilir. Kesin düşünecegimiz zaman umarım sizi sorularimla bunaltmam. .
      Selamlar.

      Sil