23 Nisan 2010

Ruska...


Ruska ; Finlandiya'da Sonbahar'ın yaklaşması ile ağaçların yapraklarının renk değişimine verilen addır.Ağaç denizinin arasında sarı, turuncu ve kırmızının farklı tonları çok etkileyicidir.Aynı zamanda 20 Mayıs - 24 Temmuz tarihleri arasında ülkede güneşin hiç batmaması durumudur....Müziğin hangisi için yapıldığını bilmiyorum ama yazın sonbahara dönmesini daha çok çağrıştırıyor sanki...Finlandiya Sibelius akademisi çello bölümü öğrencileri ;  Eicca Toppinen, Max Lilja, Paasininvo Lotjonen ve Antero Mannien’den oluşan senfonik metal grubu Apocalyptica,  klasik müzik ve "heavy metal"  arasındaki sınırın sanılanın aksine çok ince olduğunu ispatlıyor.Aynı çalışmayı Vanessa Mae'de yapmıştı ve çok da başarılı olmuştu.Yakın çevrelerine çaldıkları Metallica yorumlarıyla müzik çalışmalarına başlayan grup esin kaynaklarının ünlü Rus klasik müzik bestecisi Dmitri Shostakovich olduğunu her fırsatta dile getiriyorlar.Bu çalışmalarını mezuniyet törenlerinde sergilediklerinde ise tam anlamıyla kıyamet kopuyor.Klasik müziğe ömrünü adamış öğretim görevlilelerinin yüzlerini görmek isterdim doğrusu.
Metallica parçalarını ezbere bilen seyircilerin de eşliğiyle öyle başarılı bir performans sergilemişler ki, bir çok plak şirketinden teklif alıyorlar.

Apocalyptica grubu
Metallica’nın "Enter Sandman", "The Unforgiven", "Wherever I May Roam", "Master of Puppets", "Harvester of Sorrow" gibi parçalarını dört çelloyla yorumladıkları ilk albümleri "Plays Metallica By Four Cellos", 1996 yılında piyasaya çıkarak tüm dünyada 250.000 adetlik satışla metal müzik dinleyicilerinin yanı sıra klasik müzik severlerin de arşivlerinde yer almayı başarıyorlar. Çellolarını amfiye bağlayarak oldukça ilginç ve bir o kadar da üstün işler yaratan grup üyeleri, bu albümle Metallica’dan da övgü almayı başardılar.
Ülkemizde grubu, Şebnem Ferah’ın "Perdeler" şarkısına eşlik ederken de dinledik. Ferah’ın albümünde biri orijinal, diğeri Apocalyptica düzenlemesi olan iki sürüm yer aldı. Bu arada grupta eleman değişiklikleri de oldu. Antero Manninen’in yerini Helsinki Flarmoni Orkestrası’nın metalci çello sanatçısı Perttu Kivilaakso alırken Max Lilja gruptan ayrıldı.
"Reflections" albümünde, usta davulcu Dave Lombardo’nun da konuk olarak yer alması herkes için tam bir sürpriz oldu. Tamamı kendi bestelerinden oluşan 10 Şubat 2003 çıkışlı bu albümleriyle yeni bir tarzı, çello-rockı yarattıklarını belirten grup üyeleri, sürekli gelişerek yollarına devam ediyorlar.
‘7th Symphony’ adlı yeni bir albümün hazırlıklarını bitirdiklerini ve bu günlerde  piyasaya çıkacağını kendi sitelerinde açıkladılar.

"Apocalyptica 2005" albümlerinden "Ruska";  Çello ve Piano'nun muhteşem birlikteliği...Yükselişleri insan kalbine zarar verebilecek cinsten... Dinlerken hiç bir hücrem hiç bir duygum hiç bir yere kıpırdayamıyor...

Dinle-Ruska

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder