22 Aralık 2009

Gelebilir misin ?

Sevgili Bayan Milena,

Size Prag'dan sonra da Meran'dan yazmıştım.Karşılık vermediniz.Gönderdiğim o pusulacıklara karşılık beklemem yersiz,biliyorum.Yazmadığınıza bakılırsa iyi olmalısınız;bizler çoğunlukla iyi olduğumuz zaman susarız,böyle ise sevinmem gerekir.Bir şeyden kuşkulanıyorum yalnız-onun için yazıyorum bugün-sakın kırmış olmayayım sizi ?(Ne kaba bir elim olmalı ki,isteklerime böyle aykırı davransın.)Ya da-daha kötüsü-"Bugünlerde biraz soluk alıyorum"demiştiniz,belki bu iyi günleriniz geçti,gene sıkıntılarınız başladı belki,kim bilir ? Sizi kırmış olmam kuşkusu yersiz,biliyorum,söyleyeck sözüm de yok bu konuda;ama rahatsızsanız,ne fena, öğüt de veremem -ben kimim,öğüt vermek kim ?-yalnız şunu sormak istiyorum:Neden biraz ayrılmıyorsunuz Viyana'dan?Başkaları gibi Yurtsuz değilsiniz ki!Bohemya'ya gidip dinlemez misiniz?Ama belki bilmediğim nedenlerden ötürü Bohemya'ya gitmek istemezsiniz,öyleyse başka bir yere gidin...Meran'a gelsenize! Hiç geldiniz mi buraya?

İki şey bekliyorum sizden: Ya sürecek sessizliğiniz,bu demektir ki : "Üzülme,iyiyim" ya da yazacaksınız bana.

Ne tuhaf...yüzünüzü bütün ayrıntılarıyla getiremiyorum da gözümün önüne,pastanede,masaların arasından geçip gidişinizi çok iyi anımsıyorum.Biçiminizi,giysinizi görür gibiyim.
Candan Kafka,.

1920 yılında, Kafka'nın Meran'dan Milenaya yazdığı mektupların ilkidir.1920 yılında,Kafka ciğerlerinden hastalanmış,Meran'da dinleniyordu.Milena Viyana'daydı.Birbirlerini görmeden mektuplaşmaya başladılar ;dostça başlayan mektuplaşmalar kısa bir süre sonra tutkulu bir sevgiye döndü.Aslında bu sevgi yalnızca mektuplarda kaldı.Üç yıl sürdü mektuplaşmaları;iki ya da üç kez buluşabildiler.

Adalet Cimcoz'un çevirisi ile Kafka'dan okuyun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder